Tung S-kritik mot Saudiavtalet

2:27 min

Kritiken mot det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien kryper nu allt närmare statsminister Stefan Löfven. När frågan nästa vecka diskuteras i partiets högsta ledning kommer han, enligt vad Ekot erfar, att utsättas för press att avsluta Saudiavtalet.

På torsdag och fredag ska Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet (VU), träffas och en av de frågor som då kommer att diskuteras är det högaktuella militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, uppger Ekots källor.

Nyligen gick ju ungdomsförbundet SSU, Studentförbundet och Socialdemokrater för tro och solidaritet ut och krävde att avtalet ska rivas upp. De tre sidoorganisationerna som sitter med på VU:s sammanträden är inte ensamma i Socialdemokraternas högsta ledning om att tycka att militäravtalet med Saudiarabien ska avbrytas.

Enligt vad Ekot erfar finns i partiets innersta krets fler som är djupt kritiska till Sveriges pågående militära samarbete med Saudiarabien och vid sammanträdet kan statsminister Stefan Löfven räkna med påtryckningar från de egna om att hans regering ska avsluta Saudiavtalet.

Men frågan är mycket känslig och ingen VU-ledamot som Ekot har varit i kontakt med vill uttala sig öppet.

Klart är att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien orsakar vånda för regeringen.

Senast i maj måste ju Socialdemokraterna och Miljöpartiet ha bestämt sig för vad de ska göra med avtalet. Miljöpartiet vill avbryta medan Socialdemokraterna inte ger klart besked. 

– Men nu ska det beredas och så får man se vad man kommer fram till, sa statsminister Stefan Löfven (S) i tisdags.

Samtidigt höjs nya röster inom partiet om att det är dags att avbryta Saudiavtalet. Generalsekreteraren för Palmecentret, Jens Orback, är en av dem och nu deklarerar även EU-parlamentarikern Jytte Guteland sin åsikt.

– Ett land där yttrandefriheten kränks, en bloggare blir piskad varje fredag, kungafamiljen har absolut makt och kvinnors rättigheter åsidosätts. Det här är inte något annat än en diktatur och Sverige ska inte exportera krigsmateriel till diktaturer, säger hon.

Vad tror du reaktionerna skulle bli i partiet om regeringen bestämde sig för att omförhandla det här avtalet?

– Jag tror att det skulle väcka skarp kritik.

Varför är det så tyst i Socialdemokraterna om den här frågan? Det är ganska många som väljer att inte vilja uttala sig.

– Jag tror att diskussioner förs internt i partiet om hur man ska gå vidare, men jag konstaterar att fler och fler träder fram och säger rakt ut att det inte är förenligt med militär vapenexport till en diktatur till Saudiarabien, säger EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S).