Arbetsförmedlingen skrotar etableringslotsarna

1:42 min

Problemen med etableringslotsar, som ska hjälpa nyanlända med jobb- och samhällskontakter, har blivit så stora att Arbetsförmedlingen stänger ner hela den verksamheten.

På en pressträff på fredagen sa generaldirektör Mikael Sjöberg att det finns uppgifter om utbredd kriminalitet och att det genom lotsarna gjorts rekryteringsförsök till terrororganisationer

– Vi har sedan i höstas upplevt att problemen som har funnits under en längre tid har fördjupats och förvärrats. Vi får idag väldigt många indikationer om grov organiserad brottslighet, utpressning och hot. Vi kan inte garantera kvlitet och säkerhet i det här systemet längre, säger Mikael Sjöberg.

Du nämnde att också Säpo är inkopplat. Varför då?

– Det har funnits situationer hos någon eller några lotsar där det har pågått olika former av rekryteringsförsök eller kontakter från våldsbenägna och stridande grupperingar, säger han.

Vilka organisationer som försökt rekrytera genom lotsarna det vill Mikael Sjöberg inte säga och när det gäller den kriminella verksamhet som pågått tror han att det kommer att bli svårt att väcka åtal.

De flesta av de nyanlända som drabbats vill vara anonyma och av samma går det enligt Mikael Sjöberg inte att säga upp avtalen med bara de företag som bedöms som oseriösa eller kriminella.

– De vädjar till oss att få vara anonyma. Skulle vi då hamna i domstol när vi bryter avtal så skulle de här personerna vara tvungna att vittna i domstol och de vädjar till oss att slippa det, säger Mikael Sjöberg.

Etableringslotsarna har kritiserats länge och regeringen har flaggat för att den vill skrota systemet, som i år ska hjälpa omkring 30 000 personer till en uppskattad kostnad på 850 miljoner kronor. Men Arbetsförmedlingen tycker nu att läget blivit så akut att det inte går att invänta ett riksdagsbeslut.

– Vi upfattar att systemet är så anfrätt av kriminalitet att det kräver beslut just nu, säger Mikael Sjöberg som är generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

En som varit kritisk är Marianne Mathelein som undervisar flyktingar i svenska och själv är etableringslots. Hon har inte själv sett någon kriminell verksamhet men tycker att det är bra att systemet nu avskaffas.

– Det är bortkastade pengar, det är dyrt och det är fel, säger hon.

Vad är det som är fel?

– Felet är att man ska försöka skaffa jobb till nyanlända flyktingar och det är en omöjlighet, särskilt om man betänker att dessa flyktingar bor i avbefolkningsområden, det är enda stället där det finns bostäder och där finns ju absolut inga jobb, säger Mathelein.