Rättsprocess drar ut på tiden

Det stora bråket på bostadsområdet Önsta i Västerås har ännu inte fått sitt slutliga rättsliga efterspel, och det trots att det snart är sex år sedan slagsmålen bröt ut.

Det var i augusti 1999 som ett 60-tal personer drabbade samman i kaotiska bråk på Önsta i Västerås.

De slogs med slagträn, käppar och andra tillhyggen och bråken blossade upp vid två tillfällen.

Men det dröjde lång tid, hela tre och ett halvt år, innan det blev rättegång i Västerås tingsrätt. Sju män åtalades för grov misshandel av sex personer.

Utan tvivel var det betydligt fler än de sex som blev skadade och det var betydligt fler än de sju åtalade som slogs. Men enligt åklagaren kunde han inte åtala fler, eftersom bevisen inte skulle hålla i en rättegång.

Rättegången blev lång och komplicerad. 45 personer deltog, men ändå gick det inte säkert att säga vem som började slagsmålet eller ens vad bråket handlade om.

Tingsrättens dom kom i juni 2003. En person dömdes till ett års fängelse för grov misshandel och misshandel. De övriga sex åtalade friades helt.

Både åklagaren och den dömde överklagade till Svea Hovrätt, men målet har blivit liggande igen.

Nu - två år efter tingsrättsdomen och nästan sex år efter storbråket på Önsta - finns det fortfarande inte ens ett datum bestämt för förhandlingen i hovrätten.

Ett preliminärt datum för rättegång var bokat till mitten av maj, men enligt besked från Svea Hovrätt har det nu ställts in, och det kan dröja till efter sommaren innan man hittar ett nytt datum, eftersom domstolen har så mycket att göra.

Målet är inte heller prioriterat, enligt Hovrätten, så när rättegången kan bli av är mycket ovisst.

Frågan är om de inblandande i bråket kommer ihåg någonting när det äntligen blir dags.