Norrahammar

16-åringen berättar om samtalet

P4 Jönköping har pratat med 16-åringen som inte blev trodd av SOS Alarm när han ringde om skottlossningen i Norrahammar.

Jag var frustrerad och skrek att jag höll på att dö. Ändå trodde hon inte på mig.

En 16 år ung man blev skjuten i huvudet och knivhuggen i bland annat nacken av två 17-åriga gärningsmän i oktober i Norrahammar. Hans vän blev skjuten till döds. Men när han ringde SOS Alarm för att få hjälp ifrågasattes han. Det kunde P4 Jönköping avslöja idag.

16-åringen har lyssnat på rapporteringen i Sveriges Radio i dag. Han vill inte vara med på en bandad intervju men berättar för P4 Jönköping om händelsen i oktober och hur det känns idag. Samtidigt som jobbiga minnen väcks till liv tycker han det är bra att folk får reda på hur det kan vara. Han har själv berättat för flera personer att han höll på att dö för att han först inte kom fram och sedan inte fick hjälp. Då har ingen trott på att det kunde vara på det viset.
– Nu får folk höra att historier som låter överdrivna kan vara sanna, säger 16-åringen till P4 Jönköping.

Efter skottlossningen i Norrahammar kröp 16-åringen till en busshållsplats för att hitta en adress att uppge när han ringde 112. Men han berättar att han blev bortklickad flera gånger först av SOS Alarm. Han ringde då 114 14.
– Där sa de att de inte kunde ta hand om akuta saker utan hänvisade tillbaka till 112.

Han försökte ringa sina vänner för att få hjälp av dem, utan att lyckas. Till slut kom han istället fram till SOS Alarm.
– Jag var huggen tio gånger och skjuten i huvudet, men fick ändå säga igen och igen var jag var någonstans. Hon trodde att jag busringde, men vad hade det skadat att skicka ut en ambulans?

Det var hemskt, jag hade panik och ångest och trodde jag skulle dö. Jag hade lust att lägga på under samtalet, men jag fortsatte för min väns skull. 

16-åringen berättar att han funderat mycket på händelsen.
– Jag mår inte bra. Jag tänker att min vän kanske kunde ha räddats om ambulansen kommit direkt. Jag tänker på hans familj.

Hade du kunnat göra något annorlunda?

– Nej, jag tror inte många hade varit så bra på att förklara i telefon efter att de fått en kula i huvudet. Jag tycker jag höll ut bra ändå.

P4 Jönköping har försökt få en kommentar från den kvinnliga SOS Alarm-operatören.