Armésergeant berättar om övergreppen på Guantánamo

Rapporter om övergrepp på Guantánamobasen har främst kommit från fångar och människorättsorganisationer, men nu bekräftas uppgifter av en amerikansk armésergeant som arbetat som tolk vid förhören av på Guantánamobasen.

”De här är bland de farligaste, bäst tränade onda mördarna på jordens yta”, beskriver USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld fångarna på Guantánamobasen. Men armésergeant Erik Saar som tjänstgjort som arabisk tolk på militärfängelset Guantánamo håller inte med.

I sin nyutkomna bok ”Inside the Wire” skriver han att bara något dussin av Guantánamo-fångarna är terrorister, merparten är vanliga bönder som afghanska krigsherrar sålt till USA för 5 000 dollar per huvud.

Fångar förnedrades
Han beskriver detaljerat fysiska och psykiska övergrepp han bevittnat, bland annat hur en kvinnlig förhörsledare sexuellt förnedrat en saudiarabisk fånge.

– Hon började knäppa upp sina byxor och tog fram någonting som såg ut som mensblod men som senare visade sig vara rött bläck. Så tog hon upp sin röda hand och sa: Jag menstruerar, vad tror du Allah tycker om det? När fången vände sig bort tog hon den röda vätskan och smetade ner hans ansikte, säger Erik Saar.

”Felaktig strategi”
– Guantánamo Bay representerar för mig en felaktig strategi. Jag tror att vi med de här metoderna producerar fler terrorister och samtidigt säger vi att vi ska vinna de arabiska folkens hjärtan, säger han.

– Att Pentagon godkänt min bok visar i alla fall att vi har ett öppet system, säger sergeant Erik Saar som vill att Genèvekonventionens regler för behandling av krigsfångar ska tillämpas även på terroristmisstänkta.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se