Mariestadsungdomar kämpar för kurdisk familj

I Mariestad hotas tre kurdiska syskon av avvisning. I måndags kom utlänningsnämndens besked om att de ska skickas tillbaka till Iran.
Sedan dess har deras skolkamrater arbetat hårt för att skapa opinion och riva upp beslutet:
- Alla vill verkligen att de ska stanna och försöker järnet nu, säger kamraten Mishali Hindocha. 

Han och Nina Hindocha har precis som de andra klass- och skolkamraterna till syskonen Amiri reagerat kraftigt på beskedet att deras kompisar fått 14 dagar på sig att lämna Sverige.

Syskonen har bott i Sverige i fem år sedan familjen flytt Iran eftersom föräldrarna är listade som regimfientliga. Sedan två år tillbaka lever barnen utan sina föräldrar som lämnade dem i hopp om att det skulle ge barnen större chans att få stanna. Måndagens besked om avvisning chockade de tre syskonen men kamraternas engagemang har gett dem ett visst hopp tillbaka, berättar Mona Amiri:

- Vi är inte ensamma. Alla tycker om oss, står bakom oss vill att vi ska stanna. Det känns som att det finns lite hopp och vi kämpar för det. 

Uppemot 2000 namnunderskrifter har samlats in och på fredag ordnas ett demonstrationståg i Mariestad. Ett 50-tal skolelever jobbar hårt för att i slutändan nå målet att få beslutet oma avvisning ändrat. Jonas Ivarsson är vice ordförande i Tunaholmsskolans elevråd och han ägnade Kristi Himmelsfärdsdagen åt att cykla runt i stan och sätta upp lappar för att upplysa om syskonen Amiris öde och demonstrationen som ska hållas:

- Många är ju upprörda över att ungdomar som har vänner och bra betyg bara ska skickas tillbaka. Det känns viktigt att hjälpa till.