Växjö

Så lät det under nazistdemonstrationen i Växjö 1985

4:24 min

En intensiv statydebatt pågår om Hans Runessons historiska fotografi på en kvinna som slungade handväskan mot en nazist. En som var där när fotografiet togs var Tomas Lindberg, reporter här på P4 Kronoberg.

Hör hans rapportering från 1985 i ljudlänken ovan

Tomas Lindberg rapporterade för Ekot den 13 april 1985, under nazistdemonstrationen i Växjö. 

– Jag minns att det var tusentals av människor på gatorna. Och att det var väldigt mycket aggresivitet på i luften, berättar Tomas och fortsätter: 

– Dom här pojkarna, nynazisterna, jagades ju ner från torget till järnvägsstationen där dom gömde sig. Och vågade sig inte ut, av förklarliga skäl. Det stod ju tusentals människor runt stationen och skrek att de skulle komma ut.

Anledningen till att vi väljer att publicera rapporteringen från 1985 är den debatt som pågått kring uppförandet av en staty föreställande en kvinna som den dagen slungade en väska mot en nynazist.

– Jag såg inte händelsen under demonstrationen. Det var ju ett ögonblicksverk. Jag såg bilden dagen efter i Dagens Nyheter och tyckte som alla andra att det var en fantastisk bild, säger Tomas Lindberg. 

– Då trodde man att demonstranten fick väskan i huvudet. Men det fick han inte. Hon missade ju sitt mål. Bilden är tagen precis innan väskan missar sitt mål, berättar Tomas Lindberg.