Fossilfisk avslöjar hemligheter om människans uppkomst

En ny urtidsfisk har dykt upp i Sydafrika, ett fossil av en benlös och tandlös fisk omkring 450 miljoner år gammal, som kan ge ny kunskap om människans uppkomst.

Det är brittiska och sydafrikanska forskare som hittat den fossila fisken, ett ovanligt fynd eftersom det bara innehåller mjukdelar, fisken hade varken ben eller tänder. Den påminner om nejonögon och pirål.

Att det är en fisk kan man ändå se på avtrycken i bergsavlagringarna, där kan forskarna urskilja ögon, fjäll, konturer av kroppen och även levern.

450 miljoner år gammal

Fisken simmade omkring i kalla smältvattensjöar och fann sin mat i bottenslammet. Det var länge sen, för 450 miljoner år sen då nuvarande Sydafrika låg närmare Antarktis som en del av den stora Gondwana-kontinenten som i stort sett var täckt av is. Vid samma tid låg det som är Sverige söder om ekvatorn.

Det är inte det äldsta fossilfyndet. 50 till 60 miljoner år äldre fiskar har hittats i Kina. Men det är den äldsta fisk som hittats i Afrika.

Nära vår egen stamlinje?

Nu ska forskarna i detalj kartlägga fyndet, fiskens anatomi, och jämföra den med andra tidiga fossil och dom nu levande fiskarna. Man vill kunna konstruera en stamtavla över ryggradsdjurens utveckling från hav till landlevande djur. Och det intressanta är att även vi människor hör ihop med denna urtidsfisk, förklarar Per Ahlberg, profesor vid Evolutionsbiologiskt centrum vid Uppsala universitet.

– Givetvis kan vi inte peka på den här nya formen och säga att det här är en av våra förfäder, men om vi ser det lite bredare, så härstammar vi generellt sätt från de här rundmunnade, benlösa, tidiga fiskarna. Där inne någonstans löper vår egen stamlinje, så där såg vi också ut på den tiden, mer eller mindre. Vad vi vill förstå givetvis är om den här nya fisken en släkting nära vår egen stamlinje eller om den ligger längre bort?