Starka reaktioner efter larmsamtalet

3:58 min

Reaktionerna efter P4 Jönköpings avslöjande om 16-åringen som blev misstrodd av SOS-larmoperatören har varit många. En av dem som reagerade starkast var Aftonbladets nyhetskolumnist Oisín Cantwell.

I slutet av oktober förra året sköts en 16-åring i Norrahammar. Pojken lyckades plocka fram sin mobiltelefon och kontakta SOS Alarm, trots att han bland annat hade blivit skjuten rakt genom huvudet. När han väl kom fram till larmcentralen så möttes han av misstro av larmoperatören.

P4 Jönköping publicerade på fredagen samtalet mellan 16-åringen och larmoperatören i sin helhet, och reaktionerna lät inte vänta på sig. En av dem som reagerade starkast var Aftonbladets nyhetskolumnist Oisín Cantwell som bland annat skrev en krönika om samtalet.

– Det som är uppseendeväckande är den här tonen som kvinnan som tar emot samtalet använder mot pojken. Den nedlåtande attityden, arrogansen, ifrågasättandet oh det värsta av allt, när han troligen i panik tappar humöret och frågar om hon är en idiot, då ska han tydligen visa prov på god ton och bli uppläxad.

Det var skakande. Jag blev skärrad, nästan fysiskt illamående. Det är fruktansvärt obehagligt att lyssna på det där.

Cantwell har dock förståelse för att SOS Alarm har ett svårt jobb med tanke på antalet samtal som man får in.

– Vi ska komma ihåg att SOS Alarm får in flera miljoner samtal per år och det är busringningar, Palmespanare, det är gamla människor som är ensamma och det är fyllon som vill ha en taxi, och bland alla dessa samtal ska man sortera ut vilka som verkligen behöver hjälp. Det är inget enkelt jobb, med det ursäktar sannerligen inte hennes uppträdande mot den här pojken.

Någon minut in i samtalet så höjer pojken rösten mot larmoperatören, vilket Cantwell har förståelse för med tanke på omständigheterna.

Det är först efter ett tag han tappar tålamodet. Att man inte har världens mest perfekta språk när man har blivit skjuten, och blir ifrågasatt när man ringer, det är inte konstigt.

Reaktionerna på sociala medier har varit många och starka.

– Det blir så oerhört drabbande när man hör rösterna från människor som befinner sig i djup nöd, allvarligt skadade eller allvarligt sjuka, och så blir de arrogant bemötta. Det är oerhört skakande, säger Oisín Cantwell.

Hör hela intervjun med Oisin Cantwell i toppen av sidan.