Ny parasit hotar lamm

1:15 min

Nu varnas lammägare för parasiten stora leverflundran. På flera håll i gotländska fårbesättningar har blodsjukdomen upptäckts.

Schmallenbergviruset som drabbade lammen hårt 2012 har klingat av säger Fredrik Engström, veterinär hos Svensk Djurhälsovård och problemen med den stora magmasken arbetar man med så gott det går. Det är resistenta parasiter som hittats i tre besättningar på Gotland och som övervakas fortlöpande. Med behandlingskontroller och särskilda preparat och med rätt avmaskning och vaksamhet när det gäller betet anser Fredrik Engström att det inte finns någon anledning till oro för fårägarna.

Men när den ena sjukdomen klingar av kommer nästa orosmoment och just nu varnar djurhälsovården för den stora leverflundran, en parasit som angriper levern så att lammen blir blodfattiga. Några enstaka fall har upptäckts på Gotland och för att förebygga att flera lamm angrips kommer lammägare att bjudas in till ett informationsmöte 9 mars för att få råd och anvisningar om hur man kan skydda djuren på bästa sätt.

I dag har närmare 200 medlemmar i Gotlands Fåravelsförening årsmöte. Anna Törnfeldt, ordförande för Gotlands Fåravelförening säger till P4 Gotland att årsmötet kommer att fokusera på hur lammbönderna kan bli bättre på att förädla sin produktion och inte bara producera lamm. På Gotland finns cirka 70 000 lamm.