Tsipras: Verkliga svårigheterna ligger framför Grekland

1:42 min

Det blev en överenskommelse sent igår kväll mellan Grekland och de länder som har euron som valuta om att förlänga det nuvarande stödprogrammet för Grekland med fyra månader.

När Greklands nyvalde premiärminister Alexis Tsipras framträdde idag för första gången sedan uppgörelsen, sade han att de verkliga svårigheterna ligger framför men att det mest kraftfulla förhandlingsverktyget var det grekiska folket.

Alexis Tsipras sticker inte under stol med att det är hårda diskussioner och förhandlingar som väntar men att grekiska folket har varit ett kraftfullt förhandlingsverktyg för regeringen. Tsipras sa också i sitt tal att regeringen vunnit en strid men inte kriget.

Vad det handlar om är att Grekland egentligen vill ha ett helt nytt stödprogram för att få igång den grekiska ekonomin, det innebär till exempel att den nyvalda regeringen vill att lånegivarna: Europeiska centralbanken, Internationella Valutafonden och EU ska skriva ner Greklands skulder.

Att bara förlänga det nuvarande stödprogrammet som bland annat innebär en fortsatt åtstramningspolitik, har det inte varit tal om från Greklands sida. Men i förhandlingarna här i Bryssel fick den grekiska regeringen göra stora eftergifter för att överhuvudtaget slippa börja betala tillbaka lånen som landet har.

Det saknas helt enkelt pengar i statskassan för att börja göra de här återbetalningarna. Därför var regeringen tvungen att ge med sig och gå med på en förlängning med bara fyra månader.

Ändå hävdade den grekiske premiärministern idag att avtalet sätter punkt för de nedskärningar som den förra regeringen gjorde i löner, pensioner, uppsägningar inom offentlig sektor och höjd matmoms.

Efter mötet här i Bryssel sent i går kväll var dock tongångarna hos de andra euroländerna helt andra, nämligen att den gamla åtstramningspolitiken gäller för Grekland i fyra månader till. Dessutom måste de andra euroländerna ge klartecken för varje förslag som den nyvalda regeringen vill lägga fram i Grekland för att få igång ekonomin.

Det är alltså helt olika tolkningar och budskap som sprids efter mötet igår.