Nu är det vår i södra Sverige

2:05 min

Enligt SMHI:s meteorologiska definition går det i dag konstatera att det är vår i landets södra delar.

Lyssnarbilder: Svenska vårtecken #vår2015

– Det är väldigt härligt. Det är en av mina favoritårstider för det är alltid så mysigt när man går ut. Och så ser man små blommor överallt och så, säger Anna Hauserbark till P4 Blekinge.

Enligt kalendern brukar vi säga att det normalt är vår under mars, april och maj. Men så har vi den meteorologiska definitionen, den som väderinstitutet SMHI går på.

Enligt den är det vår om dygnsmedeltemperaturen är stigande över noll upp mot tio grader sju dygn i sträck. Vilket vi rent av kan ha sett tidigare denna ganska milda vinter i år, men före 15 februari får det inte kallas vår enligt SMHI.

Därför kommer konstaterandet i dag.

– Det blev vår den femtonde februari, men man kunde alltså inte konstaterade förrän i dag, säger Eva Strandberg, meteorolog vid SMHI.

Över Skåne, Blekinge, Halland upp längs västkusten och smalt längs östersjökusten går nu den gröna vårfärgen på SMHI:s årstidskarta.

Att som i Sverige benämna våren utifrån temperatur är unikt, många länder går helt enkelt efter kalendern. SMHI menar att det för dem handlar om att över längre tid kunna se eventuella klimatförändringar.

Nog har våren kommit tidigt i år, menar vissa.

– Vi är inte förberedda. Det är lite som en chock, säger Helmut Kuschler i Ronneby.

– Känns det som vår?

– Jo det gör det. Regnet har vi och blåsten har vi också, säger Helmut Kuschler till P4 Blekinge.

Det behöver alltså inte kännas som vår för att det rent objektivt ska vara det. Vi har alla egna definitioner.

Ekot har fått in flera exempel på subjektiva vårtecken från lyssnare under dagen.

Lisa Ottosson har fotat Snödroppar på Visingsö i Vättern, Stefan Lindberg skriver att han har sett Starar i Bohuslän, redan förra veckan och Suzanne Fritiofsson i Halmstad skriver att det är vår när hon hör en sjungande koltrast.

För blekingebon Mohammed Beool är det doften i luften som avgör.

– Det doftar så kallt och trevligt. Och jag till och med tagit av mig jackan för jag vet redan att våren kommer, säger Mohammed Beool på engelska.