Svenska journalisten om tiden i isoleringscellen i Syrien

2:25 min

Den svenske frilansjournalisten Joakim Medin släpptes sent i går kväll i norra Syrien efter att ha suttit fängslad av syriska säkerhetsstyrkor sedan en vecka tillbaka.

Medin och en kurdisk tolk släpptes efter en fångutväxling med syriska soldater som hade tillfångatagits av kurdiska styrkor.

– Jag har suttit i isoleringscell, första fyra dagarna var jag i Qamishli, då har jag varit i ett regimfängelse där mestadels misstänkta IS anhängare hr varit fängslade. Sen fick jag handklovar och ögonbindel på mig och flögs under falskt namn till Damaskus där jag fängslades hos en avdelning hos säkerhetstjänsten för att förhöras under resten av veckan, säger Medin.

– Det har varit en riktig tuff upplevelse och en prövning, men jag tycker att jag har lyckats hantera det ganska bra ändå, säger Medin.

– Vad jag vet är att de satte hårt mot hårt. Man har gripit en högt uppsatt syrisk arméofficier och har helt enkelt velat göra ett fångutbyte. Och man varnade också för att om inte jag och min kollega skulle släppas så skulle de i princip storma och ta över flygplatsen och se till att regimen inte kunde upprätthålla någon flygtrafik, säger Medin.

Joakim Medin säger att han inte misshandlades fysiskt och att han fick mat under tiden i fängelset. Däremot var de långa utfrågningarna svåra.

– Instängd i mörker och sen så får man på sig dessa ögonbindlar och leds iväg någonstans, man får ingen information om ifall myndigheter eller ambassaden är kontaktad och ingen förstår, eller låtsas inte förstå, säger Medin.

Joakim Medin hade inget inresevisum till Syrien. Staden Qamishli i norra Syrien, på gränsen Turkiet, kontrolleras delvis av kurdiska styrkor. Men vid den väggspärr där Joakim Medin greps, låg under den syriska regimen. Själv tror han att det var en tillfällighet.

– Det kan helt enkelt vara så att det var en slump, jag var på den här platsen vid fel tillfälle och de bestämde sig för att ta mig, säger Medin.

På organisationen Reportrar utan gränser är ordförande Jonathan Lundqvist lättad över frigivandet.

– När vi hörde om detta så befarade vi det absolut värsta, och att det skulle komma en så här snabb lösning är naturligtvis en fantastisk nyhet, säger Lundqvist.

Vad var det ni befarade?

– Syrien är ett av de absolut farligaste länderna, jag skulle till och med säga det farligaste landet i världen för journalister, 15 journalister mördades där förra året och hundratals gick i exil eftersom det är helt omöjligt att arbeta där, så det är klart att det hade kunnat gå betydligt värre än såhär, säger Lundqvist.

Joakim Medin säger att han var väl medveten om riskerna med att åka till Syrien och trots det han nu varit med om kommer han att fortsätta bevaka området.

– Ja på de sätt som det går och är möjligt, jag tycker att detta är en av vår tids största frågor och kriser, och det krävs att folk fortsätter att göra det, säger Medin.

Joakim Medin säger att det tog lång tid innan svenska myndigheter och Utrikesdepartementet fick veta att han var tillfångatagen.

– UD larmades ganska sent, det var först en tid efter att media började uppmärksamma det. Jag talade med dem igår natt och de berättade att de hade satt igång den stora maskinen när de fick veta att jag var borta, speciellt när det spekulerades i att det var IS som hade tagit mig. Men möjligheten att göra något när man är tagen, och speciellt av säkerhetstjänsten, är ju begränsade givetvis, säger Medin.