Krimyoga allt mer populärt

1:30 min

Att rulla ut en mjuk matta och ställa sig i avslappnande yogapositioner har vuxit sig allt mer populärt på landet fängelser och häkten. Idag finns det på runt hälften av anstalterna, bland annat på ungdomsanstalten utanför Vä.

Yogainspiratören och kriminalvårdaren Birthe Bekke håller pass en gång i veckan på ungdomsanstalten utanför Vä.

– Att sitta i fängelse är en stress i sig, man har med sig mycket. Att prova något annat för att hitta nya vägar till avslappning och nå sig själv tycker jag är en av de stora bitarna.

Sedan förra våren håller Birthe Bekke i det som blivit allt vanligare ute på landets anstalter och häkten, krimyoga. Vi fem tillfällen en gång i veckan samlas de i något som kallas för bollrummet och rullar ut den mjuka mattan.

– Vi börjar med att sätta oss i en bekväm position, hälsa på varandra och startar upp övningarna. Vi kommer in i en lugn andning, andas in genom näsan och ut genom näsan.

Det är ett stort intresse bland de runt 20 intagna ungdomarna, alla killar från 18 år att vara med. En kille säger att det framförallt hjälp honom till en avslappnad andning. Just nu pågår en landsomfattande studie där man försöker ta reda på effekterna krimyoga för med sig för de intagna. Birthe Bekke tror det är positivt.

– Framförallt handlar det nog om en personlig resa. Att det är skönt att kunna slappna av, att kunna vara i sig själv. Och stretcha, det tycker killarna om väldigt mycket.