Rysk ex-minister åtalas i USA

En före detta minister för atomenergiministeriet i Ryssland har gripits i Schweiz på begäran av USA, som vill ha honom utlämnad. Ministern anklagas för att ha stulit nio miljoner dollar av amerikanskt bistånd.

Den 66-årige Jevgenij Adamov kommer åtalas i USA för konspiration, bedrägeri och stöld. Han ska ha investerat miljontals dollar av amerikanskt bistånd i egna företag eller företag han kontrollerade bland annat i USA. Pengarna skulle ha använts till att förbättra kärnenergisäkerheten.

Var rysk atomenergiminister fram till 2001
Adamov var minister för atomenergiministeriet i Ryssland mellan 1998 och 2001. I mars det året blev han avsatt av president Vladimir Putin som bytte ut en rad ministrar.

Före sin ministertid var han vetenskapsman och chef för ett av Rysslands mest kända atomforskningsinstitut Kurtjatov i Moskva.

Adamovs försvarsadvokat hävdar att någon stöld inte förekommit utan att allt handlar om turbulensen efter Sovjetunionens fall.

”Han försökte rädda ryska tillgångar”
Adamovs investeringar i andra länder var ett sätt att rädda ryska tillgångar när bankkrisen kom 1998, menar försvarsadvokaten.

Via ett annat ryskt forskningsinstitut ska Adamov ha slussat över 15 miljoner dollar till USA och andra länder, enligt de amerikanska anklagelserna. Pengarna skulle ha gått till att förstärka ryska kärnkraftssäkerheten och undanröja hoten från rostande atomvapen.

Den före detta ministern riskerar 60 års fängelse och dryga böter. Fallet har fått stor uppmärksamhet i Ryssland, men ingen har officiellt ryckt ut till exministerns försvar.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se