Tårfyllt avsked av Göran Hägglund

1:52 min

I Örebro och inför 800 partimedlemmar höll Göran Hägglund idag sitt avskedstal som partiledare för Kristdemokraterna. Det blev ett känsloladdat avsked.

– Det blev väldigt känslomässigt, det känner jag, berättar Göran Hägglund när han möter journalister efter att ha hållit sitt avskedstal inför över 800 kristdemokrater vid partiets kommundagar i Örebro idag.

I talet lyfte Hägglund upp vårdnadsbidraget och skatteavdraget för gåvor som två stora kristdemokratiska segrar under den tid han lett partiet. Han kritiserade alliansbrodern Folkpartiet för att nu gå ihop med Vänsterpartiet för att ta bort vårdnadsbidraget.

Göran Hägglund beklagar sig över partiets låga väljarstöd och erkänner att han misslyckats med att ändra i partiets profil. Det blir ett uppdrag för den nya partiledningen säger han:

– Många kristdemokrater upplever att när de träffar människor i sin omgivning så berättar de att de gjort valbarometer eller valkompasser och förvånats att de blivit kristdemokrater, kan det verkligen stämma, undrar de, säger Hägglund.

– Här har vi uppenbarligen ett kommunikationsproblem, säger Hägglund.

Vad måste den nya profilen innehålla?

– Man ska ta bort en del hinder, för en del människor tror att jag måste vara en aktiv kyrkogångare för att vara kristdemokrat, men vi måste naturligtvis visa att alla som gillar de värderingar som partiet bygger på, som är ju desamma som CDU/CSU i Tyskland har till exempel, och den praktiska politik vi för, ska naturligtvis rösta kristdemokratiskt, säger Göran Hägglund.