Jönköping

Vårdcentral i hyrestvist om miljoner

1:42 min

Nästan fem miljoner kronor för mycket i hyra på fem år. Det menar Region Jönköpings län att de betalat för en av sina vårdcentraler i länet.

Nu har regionen hamnat i en hyrestvist med fastighetsbolaget Hemsö. Regionen kräver pengarna tillbaka och håller just nu inne med hyresinbetalningarna i en strid som kan hamna i rätten.

– Vi anser att vi nu betalar för mycket i form av att vi betalar ränta på en del av en investeringsutgift som redan är betalad, säger Stefan Schoultz som är ekonomidirektör vid Region Jönköpings län.

Region Jönköpings län hävdar att man under fem års tid har betalat för mycket i hyra för den stora vårdcentralen Hälsan i centrala Jönköping. Tvisten grundar sig i att lokalerna byggdes om i slutet av 90-talet för 27 miljoner kronor och dåvarande landstinget tog då på sig att stå för kostnaden som i princip lades ovanpå hyran som en avbetalning.

Men avtalet skrevs om för fem år sedan och landstinget förutsatte då att man inte längre skulle betala ränta för de delar man redan betalat av. Men hyresvärden fortsatte ändå debitera den räntan, vilket upptäcktes först i höstas när landstingets ekonomiavdelning började granska avtalet.

Det handlar om mycket pengar. Region Jönköpings län hävdar att man betalat nästan 4,8 miljoner kronor för mycket i hyra för vårdcentralen, något som nuvarande fastighetsägaren Hemsö motsätter sig.

– Vår hyresvärd fortsärtteratt debitera ränta för den del som redan är betalad, säger Stefan Schoultz.

Vad tycker ni om det?

– Vi anser att det är fel.

Tvisten gör att regionen nu håller inne hyresinbetalningarna som istället deponeras hos länsstyrelsen i väntan på att man ska lösa tvisten, berättar Stefan Schoultz.

Hemsö är en av landets största fastighetsägare av lokaler som hyrs av myndigheter och ingen där vill i dag ställa upp på en bandad intervju. De gör ändå tydligt i brevväxlingen med regionen att de anser sig ha tagit ut rätt hyra och att landstinget under fem års tid trots allt godkänt avtalet som nu ligger.

Parterna tycks stå långt ifrån varandra. Kommer man inte överens hamnar man i Hyresnämnden, men företrädare för Hemsö skriver i ett mejl till P4 Jönköping att man hoppas kunna lösa tvisten utan inblandning av domstol. Men Stefan Schoultz är beredd att driva fallet långt.

– Vi har gått in i en förpliktelse där vi ska betala en investering på 27 miljoner kronor. Det ska vi också göra, men vi kan inte betala dubbelt.