Malå sameby inför rätta

2:14 min

På tisdag startar rättegången där jordbrukaren Lars Stenberg Tjärnlund begär ca 440 000 kr i skadestånd av Malå sameby.

Orsaken till skadeståndet är att renar ska ha vistats på hans arrenderade åkermarker och förstört delar av hans skörd. Detta ska också ha orsakat merarbete för honom på grund av bortfösning av renar från markerna.

Malå sameby har dock inte bekräftat att renarna har orsakat skadorna på Tjärnlunds åkermarker.

- Vi har ju pratat om det här i många år. Jag tror att sedan 2007 har vi fört en dialog med Malå sameby, och det har inte hänt så mycket. Så vi vill ju veta vad som är rätt och vad som är fel i det där, säger jordbrukaren Lars Stenberg Tjärnlund.

Lars Stenberg Tjärnlund har drivit jordbruk, i Adak utanför Malå, sedan 80-talet och har i dagsläget ett 100-tal mjölkkor samt åkermarker. De nämnda skadorna ska ha uppkommit under 2011, mellan maj och september.

- Man måste räkna med viss renförekomst när man bedriver jordbruk inom renskötselområdet och att renar passerar innebär inte att det blir en skada. Det är orimligt att renar har orsakat en skada av den här storleksordningen, säger Charlotta Cederberg, jurist på Gärde Wesslau, företräder Malå sameby i frågan.

Men Cederberg tycker ändå att det finns fördelar att frågan prövas rättsligt.

- På sätt och vis är det bra att det här blir prövat nu, eftersom det är så principiellt viktigt att få klarhet. Vad är det som gäller när det är två intressen som står mot varandra på det här viset och dom påverkar varandra i lika stor utsträckning.

Om renarna förstör privata marker så blir de berörda renägarna skadeståndsskyldiga, enligt rennäringslagen.

Markägarna är inte heller skyldiga till att hägna in sina marker. I och med att Stenberg Tjärnlund endast arrenderar markerna, så har inte heller instängsling varit ett alternativ.

- Stängslingen är ju svår, eftersom alla markägare inte vill ha stängsel runt sina ägor, säger Lars Stenberg Tjärnlund.

Både Lars Stenberg Tjärnlund och Charlotta Cederberg, hoppas på en lösning som gagnar både samebyn och jordbrukarna.

- Ja, jag hoppas ju att vi kan lösa det på något bra sätt så båda blir nöjd. Det är ju bra om båda kan hålla på här, säger Lars Stenberg Tjärnlund.

- Han har rätt att bedriva jordbruk, men samebyn har ju rätt att bedriva renskötsel inom det här området också. Men man får ju inte låta det gå ut över den andres näring, säger Charlotta Cederberg.

Frågan kommer att prövas rättsligt på tisdag samt den 5 mars.Därefter dröjer det ca en månad innan den slutgiltiga domen faller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio