Underviktiga grisar avlivas vid födseln i Danmark

2:22 min

I Danmark dödas underviktiga och sjuka spädgrisar direkt vid födseln genom att de slås mot betonggolvet eller boxinredningen. Det gör man för att de troligtvis skulle dö snart ändå men det är också en dålig lönsamhet i att föda upp underviktiga grisar.

I Danmark har grisnäringen medvetet avlat fram att suggorna föder allt större kullar och då blir det många underviktiga kultingar.

– Det mest skonsamma sättet att ihjäl spädgrisar är att ta dem i bakbenen och slå dem i golvet, säger Hans Aarestrup, direktör för Danske Svineproducenter.

Aarestrup tycker att de minsta och svagaste bör avlivas för att kultingarna inte ska utsättas för onödigt lidande. Totalt dör 14 procent av alla spädgrisar de första dagarna och Aarestrup uppskattar att det kan vara upp till en tiondel av dem som slås ihjäl och då kan det röra sig om en halv miljon spädgrisar per år.

– De svagaste grisarna, istället för att vänta på att de dör av sig själva så slår vi ihjäl dem, säger han.

I Danmark har grisindustrin avlat fram allt större kullar och det har gjort att många kultingar föds underviktiga. Väger de lite ökar risken att de dör de första dagarna.

Totalt föds det runt 35 miljoner smågrisar per år och enligt den danska djurrättssorganisationen Dyrenes Beskyttelse handlar det om 4 miljoner smågrisar per år som väger under ett kilo.

I det senaste numret av Danske Svineproducenters tidning har de också gjort ett räkneexempel på hur mycket en grisbonde tjänar på att avliva alla kultingar under ett kilo. Rubriken är: Kan det vara en win-win-situation att slå ihjäl grisar vid födsel?

I uträkningen kommer de fram till att en gård med tusen suggor kan tjäna en halv miljon danska kronor per år om de avlivar alla nyfödda grisar under 1 kilo.

Tidningen tar upp kostnader som foder och att de små kultingarna kräver mer omsorg och tar plats på en suggas spenar och kräver mer antibiotika för att överleva produktionen.

Kan det vara en win-win- situation att slå ihjäl grisarna vid födsel?

– Jag tror att det kan vara en win-win, säger Hans Aarestrup.

Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund tycker att är oroväckande att man avlar fram kullar där man räknar med att behöva avliva ett antal grisar direkt vid födseln.

– Grisproduktionen, åtminstone i Danmark, har gått väldigt långt när det gäller ekonomiska aspekter. Att man ser grisarna mer som råvaror än som levande individer. Vi får inte glömma bort att de fläskkotletter vi äter en gång har varit levande djur och att vi måste hantera de här djuren på ett så respektfullt och bra sätt som möjligt så länge de lever, säger Beck-Friis.

Även i Sverige får man avliva djur med slag i huvudet. Det står i Jordbruksverkets föreskrifter att slag mot bakhuvudet får användas för att avliva ett mindre antal djur om de är yngre än 14 dagar.