Skåne

Nytt instrument hjälper polisen hitta bilar med brister

1:34 min

Ett nytt instrument som läser av registreringsskyltar ska öka trafiksäkerheten. Polisen i Kristianstad har systemet sedan en månad tillbaka och det är till bra hjälp för att upptäcka om fordonen har brister.

– Där hade vi en bil med körförbud. Men man behöver ju inte ha den besiktigad om bilen står still, säger Per-Erik Eriksson som är trafikpolis i Kristianstad.

Vi hinner inte köra många meter i polisbilen innan det dyker upp information om brister av mötande bilar. Det är dels bilar som visar sig ha körförbud och även oskattade fordon.

Den nya nummerplåtsläsningen har använts i ungefär en månad hos polisen i Kristianstad. De har två stycken och i landet totalt finns det hundra utrustade bilar.

Trafikpolis Per-Erik Eriksson säger att det är ett bra sållningsinstrument.  Tidigare fick man arbeta mer manuellt och det kunde ta flera minuter.

– I förlängningen leder det här till en ökad trafiksäkerhet. Vi har ju de kraven som bilägare att man ska ha körkort, vara nykter och den här biten. Men själva fordonet som vi nu tittar på ska vara besiktigad, skattad och försäkrad.  Det är också en del i trafiksäkerheten. Slarvar man med det så slarvar man med mycket annat, säger Per-Erik Erksson.

Hittar man någon bil med brister så kan polisen på ett smidigt sätt att gå vidare och stoppa bilen för kontroll.

– Det har blivit ett komplement för att selektera och hitta de vi vill hitta. De som har gjort allt rätt ska vi inte behöva stoppa och kontrollera egentligen.