Malmö

"Yttrandefrihet är en relation där man måste investera"

8:28 min

Vad är yttrandefrihet och hur är det att leva i ett land där man inte kan använda den friheten?
Detta och mycket mer diskuteras med Navid Modiri som är artist, samtalsaktivist och föreläsare.

– För mig handlar det mycket om vilket land du bor i och vilket sammanhang du befinner dig i. Om yttrandefriheten är hotad eller inte och hur du förhåller dig till den. Jag är uppvuxen i Sverige där vi tar yttrandefriheten för given vilket kan bli en fara.

På vilket sätt tar vi den för given?

– Om den inte hotas eller ifrågasätts kämpar vi inte för den. Det är lite som i en relation, om du inte investerar någonting och är passionerad försvinner någonting. Det är lite samma sak med yttrandefriheten, att du behöver hålla relationen vid liv.

Måste den utmanas?

– Ja, att utmana är inte för mig samma sak som att kritisera. Det är att ha ett pågående samtal. Det är något vi behöver i Sverige och kanske också att tänka på hur vi ska se på yttrandefriheten när vi haft den ett tag. Vad är yttrandefriheten 2.0 eller 3.0?

Du är född i Iran, vilka får yttra sig där?

– På pappret får du yttra dig sen är det annorlunda konsekvenser när du yttrar dig beroende på vad du säger. Och det är det i Sverige också. Skillnaden är att du blir kanske fängslad i Iran medan i Sverige blir du digitalt lynchad på sociala medier, eller en slags Marcus Birro-martyr.

Iranske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban som efter att han genom sina filmer ifrågasatt den iranska regimen blev dödshotad och sökte asyl i Sverige. Efter fler prövningar bestämde Övermigrationsdomstolen att utvisa Roozbeh och hans familj.

Det här har blivit en hjärtefråga för dig?

– En god vän till mig hade samlat ett gäng personer med persiskt påbrå och vi började engagera oss i frågan och skapa uppmärksamhet kring fallet för att det fanns en del brister. Reportrar utan gränser har också drivit detta. Vi ville visa Roozbeh att han har ett stöd.

– Det han gör är att han ifrågasätter den iranska regimen. Det räcker gott och väl för att bli hotad.