Vattnet tillbaka i Karlstad

1:50 min

Stora delar av Karlstad var utan vatten under måndagsmorgonen. Orsaken var en läcka på en huvudvattenledning från Sörmon. Efter att ha lett om vattnet är det nu tillbaka, om än missfärgat, i de flesta områden.

De västra stadsdelarna, Våxnäs, Hagalund, Hultsberg, Henstad och Gustavsberg påverkades först och sedan spred sig vattenbristen till Karlstads mer centrala delar.

Vattenläckan lokaliserades till Eriksbergsområdet.

– Troligtvis har en av två huvudvattenledningar in mot Karlstad har gått sönder, igen. Det här är väl tredje gången som ledningen går sönder på samma ställe. En konsekvens av detta är att det blir tomt på vatten inne i Karlstad. Det här började ute på Hultsberg och sprider sig nu in mot centrum, sa kommunens utvecklingschef Per-Anders Bergman till P4 Värmland.

Kommunen inledde snabbt arbetet med att leda om vattnet till den andra huvudvattenledningen och vattnet har nu börjat släppas på igen. Vattnet kan vara missfärgat men är enligt kommunen ofarligt att dricka.

– Vattnet kan se missfärgat ut till att börja med, på grund av järnpartiklar som lossnar från vattenrören. Det är inte farligt och försvinner om du spolar en stund, meddelar kommunen.

Som mest var mer än 20 000 abonnenter utan vatten.