Gravida med ebola räddas i Sierra Leone

1:33 min

Hittills har forskning visat att 95 procent av all gravida med ebolasmitta dör, oftast för att de blöder ihjäl. Men nu har Läkare utan gränser i Sierra Leone tagit fram metoder så att samtliga av de gravida kvinnor som man behandlat har räddats till livet, även om fostren inte gått att rädda.

När ebolafallen nu minskar i västafrika står många nya behandlingscenter halvtomma. Det har gett vårdpersonalen tid att förbättra behandlingen av de smittade.

På Läkare utan gränsers center i Kissy i Sierra Leones huvudstad Freetown finns fyra förlossningsplatser med genomskinliga väggar och webbkameror så att personalen kan bevaka de gravida dygnet runt och vara på plats i full skyddsmundering inom fem minuter om någon av dem börjar blöda, berättar barnmorskan Judith Starkulla.

– Vi kan träna personalen vad de ska göra när en kvinna börjar blöda och en sak är att ge medicin, säger barnmorskan Judith Starkulla.

Kvinnorna ges standardmedicin (Oxytocin och Misoprostol) som funkar i varmt klimat och personalen vet hur man kan trycka så hårt på aortan i buken att det slutar att blöda.

Sedan starten i januari har det räddat livet på samtliga fyra gravida med ebolasmitta, och dessutom har andra center lyckats rädda ytterligare tre kvinnor. Fostren däremot dör oftast redan i magen, eftersom de drabbas av extrema virusnivåer även om mamman tillfrisknat.

Ännu är det för få fall att kunna dra säkra slutsater av, men Judith Starkulla hoppas att den nya kunskapen ska spridas så att gravida kvinnor i ebolasmittade länder kan känna hopp och söka vård.

Fram till nu har BB-personal i Sierra Leone varit så rädda för smittorisken vid förlossning att många även osmittade kvinnor tvingats vända hemåt igen, och världens högsta mödradödlighet har med all sannolikhet ökat ytterligare under höstens epidemin.

– Det finns inga säkra siffror, men låt oss anta det värsta, jag skulle inte vara förvånad om det handlar om en fördubbling från 1000 till 2000 dödsfall per 100 000 förlossningar, säger barnmorskan Judith Starkulla på Läkare utan gränsers center i Kissy Sierra Leone.