Dagens gäst

Ernst Billgren = Wilhelm von Kröckert

17 min

Konstnären Ernst Billgren - var tog han vägen? Nu är det Wilhelm von Kröckert som gäller. Han byter namn och ny inriktning på sitt konstnärsskap för att "testa varumärket". Hur det där hänger ihop förklarar han idag.

Lyssna på Eriks intervju med dagens gäst, Ern...förlåt, Wilhelm von Kröckert. 

– Du kan kalla mig du! Det är helt ok, säger Wilhelm von Kröckert på Eriks fråga om vad han bör kalla  honom. 

– Det här med varumärken. Om alla bara skaffar sig ett bra varumärke så skulle alla klara sig, teatrar, konstnärer... Folk köper väl väskor och skor utifrån märket snarare än innehållet och jag brukar göra utställningar för att undersöka saker. Hur mycket betyder varumärket? Så jag har bytt lokaler och motiv och så...bytte jag namn. Var kommer bilderna ifrån? Hur funkar det? Om man kliver upp på morgonen och vet vem man är och vad man tycker och vilken frukost man gillar då är det ju ingen idé att kliva upp, säger Ern...Wilhelm. 

Men varumärket Ernst Billgren? Hur ska det gå? 

– Nej, om man visste hur det skulle gå skulle man ju inte göra det här.

Wilhelm hette Kröckert de första fem åren av sitt liv så det är inte så udda för honom. Wilhelm är Ernst andra namn. Hans mor kom från Tyskland och hette Kröckert men blev senare tillsammans med en Billgren. 

Hade du blivit besviken om media inte hade hakat på det här namnbytet? 

– Nej, det hade varit intressant information det också, säger Wilhelm von Kröckert. 

Om uttryck i konst tycker Wilhelm att de normala regler ska gälla även när det är konst. Men man måste få spegla åsikter som man inte håller med om. 

Vill du förmedla ett politiskt budskap? 

– Jag kan ju sakna konst som håller käften! Det är så självklart att man uttrycker åsikter med konst och det blir som regler, återkommande motiv såsom nakna damer på 1800-talet. Herrarna kanske inte gillade konst utan snarare nakna damer. Samma sak med att ämnet är så angeläget. Det blir som en gisslan. Det kan ju vara någon som jobbar med en mörk gul och så blev det en ljus blå.

Nu är jag uppe på läktaren, säger Erik..

– Det finns ju konstnärer som jobbar även med sånna ämen, säger Wilhelm, att måla med mörk gul som blev en ljus blå...och det kan vara lika svårt att skriva om utförligt som en utsatt grupp någonstans. Men det kan ju vara lika viktigt.

Mmmm.