Mycket politik i tacktalen

"Birdman" tog tre av de finaste priserna vid Oscarsgalan i natt - bästa film, bästa regi och bästa manus. Julianne Moore tilldelades priset för bästa kvinnliga huvudroll, för sin rolltolkning av alzheimersjuk lärare i "Still Alice".. och Eddie Redmayne tog hem bästa manliga huvudroll för sin gestaltning av vetenskapsmannen Stephen Hawking i "The theory of Everything". Och flera tacktal fick stor uppmärksamhet rapporterar vår korrespondent.

I de blixtkorta tacktalen passade flera av vinnarna på att göra seriösa markeringar. Julianne Moore som vann pris för bästa skådespelerska, var glad att kunna bidra till mer uppmärksamhet kring alzheimersjuka.

Och mexikanske manusförfattaren och regissören Alejandro González Iñarritu som vann priset som bästa regissör för filmen Birdman passade på att efterlysa värdig behandling av invandrare i USA
Och Patricia Arquette som vann pris för bästa kvinnliga biroll i filmen Boyhood ropade fram sin apell för högre löner och lika rättigheter för kvinnor. Hon var den enda som fick pris av Boyhoods alla nomineringar.

Debatten inför Oscarsgalan har handlat en hel del om att enbart vita skådespelare har nominerats och inga kvinnliga regissörer eller manusförfattare. Den omtalade filmen Selma, med en svart kvinnlig regissör, om medborgarrättskampen och om marschen mellan Selma i Alabama och Montgomery, vann priset för bästa sång, "Glory".