Hotell i glesbygden blir asylboende

2:10 min

Många hotell på landsbygden har gjorts om till asylboenden i samband med att flyktingströmmen till Sverige ökat. De flesta av de tillfälliga asylboenden som Migrationsverket har avtal med idag var tidigare olika typer av hotellanläggningar, visar Ekots genomgång.

– Vi har fördubblat antalet anställda. Vi hade fem anställda tidigare, nu är vi fem till och så en del på timmar utöver det. Sedan är det ju så att det finns inte så många affärsresenärer i farten längre och vi har inte haft många konferenser längre. Det är tunga månader fram till slutet av juni, säger Eirin Hannedahl, chef vid hotell Tornedalia i Övertorneå, och fortsätter:

– Vi kände att nu har vi gjort det här så många år, och slitit som djur. Nu gör vi något annat.

Hotell Tornedalia är ganska typiskt. Två tredjedelar, eller knappt 130 stycken, av de drygt 190 tillfälliga asylboenden som Migrationsverket har avtal med, oftast via en entreprenör, har tidigare varit någon form av hotellverksamhet.

Hotell, vandrarhem, stugbyar, konferensanläggningar, bed and breakfest och liknande gästboenden, främst på landsbygden.

Totalt handlar det om 19 000 upphandlade boendeplatser för asylsökande som skapats av tidigare gästsängar inom hotell- och besöksnäringen. Det är positivt tycker branschorganisation Visita.

– Det blir en win-win situation. Vi har någonstans att bo att erbjuda, och våra medlemmar kan hjälpa till och fylla tomrum under vissa delar av året, säger Visitas vd, Eva Östling.

Ser du några risker för den ordinarie besöksnäringen att den trängs undan av den här utvecklingen?

– Nej, tvärtom. Därför att om det är så att företagen kan ha verksamheten öppet året runt så kan vi ju hålla delar av Sverige öppna längre tider, säger Eva Östling.

Vissa tillfälliga asylboenden har tidigare kritiserats för låg standard och trångboddhet och för att hotell och entreprenörer bara är ute efter att tjäna snabba pengar på andras olycka. Men hotellchefen i Övertorneå Eirin Hannedahl, tycker kritiken är orättvis.

– Det är ju bättre lönsamhet absolut men sen är det inte så mycket pengar i det som många tror för att man lägger ut otroligt mycket pengar också. Sen får man tänka på att den dagen vi inte har den här verksamheten klar längre så ska ju mycket renoveras för det är mycket slitage också så att, förklarar Eirin Hannedahl vid hotell Tornedalia.