Torgny Mogren: ”Falun bör söka VM snart igen”

1:07 min

Falun bör lämna in en ansökan om skid-VM inom bara några år igen. Och FIS bör satsa på en ”elitgrupp” av VM-orter. Det anser Radiosportens expert Torgny Mogren.

I sitt utspel denna måndag kräver Torgny Mogren att Internationella Skidförbundet byter strategi när skid-VM-orter utses. Han vill att FIS ser till att ungefär fyra-fem utvalda orter, i en sorts elitgrupp av arrangörsorter, tilldelas skid-VM med tätare mellanrum. Falun bör vara en av dem.

– Det finns orter som har lagt stora pengar på en anläggning där längdskidspåren och hoppbackarna ligger tillsammans, i en kompakt arena som är perfekt för VM. FIS borde lägga världsmästerkapen där mycket oftare, säger Mogren.

Han nämner också Holmenkollen som en given del i denna elitgrupp av orter som bör få ta hand om, sisådär, fyra av fem skid-VM.

Men då gäller det också att de bästa orterna lämnar in ansökan.

– Jag vill att Falun söker inom några år igen. Ett intervall på tio år känns som det bästa, säger Torgny Mogren.

Länder och orter utanför toppgruppen bör ändå inte bli lottlösa. Det är ändå viktigt att då och då placera VM i andra delar av världen, för spridningen av sporten. Men det bör göras relativt sällan, ändå, anser Mogren.

Skid-VM – eller ”VM för nordisk skidsport” som det egentligen heter, eftersom det innefattar både längdåkning, backhoppning och en kombination däremellan – avgörs vartannat år. Sålunda får fem orter värdskapet under en tioårsperiod.