Här är höjdpunkterna från nattens Oscarsgala

8:04 min

Det var de starka tacktalens kväll på årets Oscargala. Bland de som tog chansen att göra politiska eller inspirerande utspel när de tog emot sin Oscarstatyett fanns bland annat John Legend, Alexandro González Iñárritu och Patricia Arquette.

Mest tårar bland den galaklädda publiken blev det när artisterna John Legend och Common höll sitt tacktal. De hade just tagit emot sin Oscar för bästa originalsång för låten Glory från filmen Selma. Filmen handlar om den amerikanska medborgarrättsrörelsen och protestmarschen mellan Selma och Montgomery som leddes av Martin Luther King. Och Legend drog paralleller mellan historien och samtidens USA.

– Det finns fler svarta män som är inspärrade idag än som var slavar år 1850, sa han

Graham Moore, manusförfattare till The imitation game, berättade att han försökt ta livet av sig  när han var 16 och för att han kände sig udda och utanför. Men med en Oscarstatyett i handen ville han trösta andra som kände likadant.

– Fortsätt att vara konstig och annorlunda. Och när det är din tur att stå på en scen, för samma budskap vidare.

När Laura Poitras tog emot en Oscar för dokumentären Citizenfour om visselblåsaren Edward Snowden passade hon på att säga att den information han avslöjat visar på hoten mot demokratin. Patricia Arquette slog ett slag för att kvinnor ska ha samma lön som män, ivrigt påhejad av bland annat Meryl Streep och Jennifer Lopez i publiken.

Alexandro González Iñárritu sa i galans allra sista tacktal att han hoppades att en ny generation migranter från Mexico skulle få en chans att bygga en liv i USA och "behandlas med respekt av de som kom tidigare och byggde det här fantastiska invandrarlandet".

På förhand hade många tippat att kvällen främst skulle handla om två filmer. Alexandro González Iñárritus Birdman och Richard Linklaters Boyhood. Men medan Birdman fick fyra Oscars, bland annat i tunga kategorier som bästa film, bästa regi och bästa originalmanus, så fick Boyhood bara en enda Oscar. Något av en besvikelse kanske för en film som spelades in under 12 år. Istället var det The Grand Budapest Hotel av Wes Anderson som fick fyra Oscar – för musik, scenografi, kostym samt smink och hår.

Däremot fick Julianne Moore äntligen utdelning på en Oscargala. Nominerad för fjärde gången som bästa kvinnliga skådespelare fick hon nu äntligen pris för sin roll som Alzheimersjuk i Still Alice.