Felet är hittat - telekaoset är över

1:37 min

Operatörerna har nu hittat felet som orsakat landsomfattande störningar i teletrafiken idag. 

Felet är avhjälpt, säger Staffan Lindmark, jurist vid Post och telestyrelsen.

Problemet ska ha börjat inom Tele2:s 3G-nät, som delas med Telia, och därefter fått efterverkningar även inom andra nätverk. Även om det tekniska felet är avhjälpt kan det fortfarande hända att användare får problem att surfa eller ringa.

– De allvarliga störningarna på telenätet berodde på ett tekniskt fel i en router, säger Oliver Carrá, vid Tele2 till Studio Ett. Han säger att det inte finns något som tyder på att felet uppstod på grund av sabotage.

Enligt tekniker Ekot har talat med ska problemet ha varit allvarligt vilket förklarar varför det tog upp till fem timmar att lösa.

Förutom Telias och Tele2:s 3G-nät har även Tele2:s fasta nät påverkats liksom det 2G-nät och 4G-nät som Tele2 delar med Telenor. De har dock mest haft störningar i vissa län norr om Östergötland. Företaget Tre har inte haft några störningar alls.

Eftersom mycket av fast telefoni under senare år lagts över på mobila nätet innebär det att även telefoner och växlar som man tror har en fast telefonlinje egentligen fungerar över nätet. Bland annat ska Tele2:s samtliga växlar i landet under dagen haft stora problem.