Skåne

Problem med larmnumret 112 efter störningar i mobilnätet

1:46 min

Just nu är det stora problem med telefonin över hela Sverige. Det är både Telia och Tele2 som är drabbade av detta och det ska gälla både den mobila och fasta telefonin och datanätstjänsterna.

Störningar på datanätstjänster, fasta telefonitjänster och mobila tjänster i hela landet.

Så här skriver Tele2 på sin sajt:

"Vi har för närvarande en driftstörning som drabbar datatjänster, fasta telefonitjänster och mobila tjänster i hela landet. Detta medför även att det kan vara svårt att komma fram till våran kundtjänst just nu. Våra tekniker arbetar på att åtgärda störningen så fort som möjligt."

Även Telia påverkas av detta. Så här skriver Telia om problemen:

"Vi har för närvarande störningar på 3G-nätet i hela landet. Det påverkar både samtal och surf över 3G. Under tiden störningen pågår kan du prova att slå av 3G på din telefon. Vi arbetar med hög prioritet för att lösa det så fort som möjligt."

– Vi felsöker i detta nu och vi kan inte säkra vad det beror på. Och vi har tyvärr ingen planerad klartid heller eftersom vi håller på och felsöker nu, säger Marcus Haglund, pressinformatör på Telia.

Telenor har också problem, enligt deras webb. De skriver så här.

För närvarande har vi en störning på mobilnätet (2G/4G) vilket kan medföra problem med samtal och surf. Våra tekniker jobbar på att lösa problemet så fort som möjligt och vi ber om ditt överseende under tiden.

Främst påverkas mobilsurf och internettelefoni, men det går fortfarande att ringa. Dock finns det risk för att samtalen bryts, vilket också kan påverka samtal till nödnumret 112.

Enligt Telia verkar kunder i Stockholm, Östergötland, Södermanland och Västmanland vara extra drabbade.

Hos Tele2 såg man vid 13-tiden en "väsentlig förbättring" för röstsamtal i det drabbade mobilnätet.

– Men vi blåser inte faran över, det kan fortfarande vara en del besvär och vi har fortfarande omfattande påverkan på mobildatatjänster, säger presschefen Oliver Carrà.