Kritik mot lång väntan på rättegång

Bråket på Önsta i Västerås är efter sex år ännu inte uppklarat. Först dröjde det nästan fyra år innan tingsrätten kom med sin dom, där en person dömdes till fängelse och resten av de inblandade friades. Men domen överklagades och sedan dess har det gått nästan två år till utan att målet kommit upp i hovrätten. Advokaten Martin Beskows klienter tycker inte om den långa väntetiden.

- De är otroligt besvikna, de upplever närmast en sorts meningslöshet nu, säger Martin Beskow.

- De vet att de måste komma till hovrätten, men de känner sig inte alls lockade för den tanken. Det fanns ju en hotbild mot dem redan i i tingsrätten och de upplever att den finns kvar. Det har varit en otroligt onödigt lång tid som har behövts kännas jobbig för dem.

Det var i augusti 1999 som ett 60-tal personer drabbade samman i kaotiska bråk på Önsta i Västerås. De slogs med slagträn, käppar och andra tillhyggen. I tingsrätten dömdes en person till fängelse och de se andra åtalade friades helt.

Målet överklagades och skulle upp i hovrätten nu i maj, men flyttades fram bland annat eftersom några av de inblandade är bortresta. Så här länge har Martin Beskow aldrig tidigare väntat på att ett mål ska komma upp i Hovrätten.

- Det har ju hänt då och då att att rättegångar har tagit lång tid, rättsväsendet behöver förstärkta resurser, men jag har aldrig varit med om något som tagit såhär lång tid. Det här är nytt rekord för mig.

Även Hovrättsrådet Hans Nyman menar att den långa väntan beror på dåliga resurser.

- Under senare år har det gjorts olika satsningar på på polis och åklagare. Det gör att man upptäcker fler brott, utreder fler brott och åtalar fler. Samtidigt har domstolarnas resurser inte ökat i motsvarande mån och då tar det längre tid att avgöra mål.

- Jag skulle gärna ha det annorlunda, avslutar Hans Nyman.

Eftersom de inblandade fått del av åtalet är det här ingenting som preskriberas.