Chefen för HSBC hade själv hemliga konton i Schweiz

1:35 min

I Storbritannien rullar skandalen kring banken HSBC vidare. Nu visar det sig att koncernchefen själv, Stuart Gulliver, har använt hemliga konton i Schweiz för att undkomma skatt i Storbritannien.

I dag på morgonen offentliggjorde banken HSBC sin årsrapport här i London. Men rapporten överskuggas av morgonens nya avslöjanden om banken i tidningen the Guardian.

Koncernchefen Stuart Gulliver visar sig ha haft ett hemligt konto i Schweiz, som han kontrollerat via ett bolag i skatteparadiset Panama.

Det här är ett upplägg som tycks gå ut på att undvika skatt i Storbritannien. Här finns nämligen en regel som säger att den som kan visa att han eller hon har sin hemvist i något annat land, slipper betala skatt på förmögenheter som finns i något annat land.

Det är en möjlighet som HSBC aktivt hjälpt till med att underlätta. Stuart Gulliver är britt, men han har lyckats få skattemyndigheterna att gå med på att hans hemvist är Hong Kong, där han jobbat länge.

En representant för Gulliver säger, att kontona använts för Gullivers bonusar från banken när han jobbade i Hong Kong. Representanten har inte svarat på Guardians fråga om varför kontona ägdes via bolag i Panama.

Upplägget är alltså inte olagligt, men tidningen Guardian påpekar det pikanta i att Stuart Gulliver själv tagit avstånd från hur HSBC:s Schweiziska del arbetat.

Han skrev själv under en annons som publicerades i tre tidningar i går, där han bad "uppriktigt om ursäkt" och förklarade att "den standard vi arbetar efter i dag inte var helt genomförd i vår Schweiziska verksamhet för åtta år sedan".

Den långa serien av avslöjanden i en rad medier, inklusive Ekot, har orsakat en serie undersökningar runt om i världen. Myndigheter ibland annat Schweiz, USA och Brasilien har startat undersökningar om skatteflykten via HSBC är åtalbar.