Landskrona

Gymnasieskolan i Norrestad rivs

3:00 min

Bostadsområdet Norrestad i Landskrona har på några år mist både vårdcentral och bibliotek. I kväll fattar kommunfullmäktige med stor sannolikhet beslut om att före detta Alvar Gullstrandsgymnasiet i Norrestad ska rivas utan att det finns någon plan för vad som ska komma i stället.

Socialdemokraten Jonas Esbjörnsson som är oppositionsråd i Landskrona tycker att Norrestad håller på att utarmas och vill vända trenden i området där han själv växte upp för ett antal år sen

– Jag har vuxit upp här och man kan ju se hur mycket som har försvunnit, säger han. Det är stora satsningar med ungdomsverksamhet som i dag inte finns alls. De satsningarna skulle vi gärna vilja se och dem skulle vi gärna vilja göra tillsammans med människorna som bor härute.

En promenad genom Norrestad bort mot Karlsundstorget visar vad som hänt på senare år. Vi passerar den nedlagda vårdcentralen som stängdes 2011 och det nedlagda biblioteket som stängdes 2013 eftersom barn och utbildningsförvaltningen som betalade hyran ville ha lokalen till förskola.

Vid Karlsundstorget står en stor reklamskylt där man kan läsa vad som ska finnas här vid torget. En livsmedelsaffär, en pizzeria, Landskronahem, amatörteaterföreningen Harlekin och en förskola.

– Landskronahems huvudkontor finns inte kvar, amatörteatern Harlekin finns inte heller kvar, säger Jonas Esbjörnssson. Skylten sänder ju signalen att det inte är någon som bryr sig.

Amatörteaterföreningen Harlekin sades upp från sin hyresfria lokal 2010 och Landskronahem flyttade sitt kontor 2011 efter att en anlagd brand förstört lokalerna. En koll visar att pizzerian också lagt ner. Men reklamen finns alltså kvar.

En liten bit härifrån ligger den stängda gymnasieskolan Alvar Gullstrand. Gymnasiet flyttade till centrum 2013. Tanken var att det skulle ersättas av komvux och annan verksamhet. Men skolan är mögelskadad och kommer antagligen att rivas. Slöseri tycker Jonas Esbjörnsson.

– Ja det finns ju delar som är mögelskadade och andra delar som fortfarande är friska och bra och då är det ju väldigt konstigt att man ska riva det som är friskt och bra. säger han.

Socialdemokraterna vill renovera de friska delarna och i stället bygga ett ungdomscentrum eller arbetsmarknadscentrum. De vill också att Landskrona stad tillsammans med de boende tar fram en plan för hur Norrestad ska kunna utvecklas och få tillbaka en del av det som har försvunnit.

Annars menar Jonas Esbjörnsson att det är stor risk att området bara blir en tillflyktsort för de som inte hittar någon annanstans att bo.

– Människorna som bor härute och som vill flytta hit ska ha samma förutsättningar och samma möjligheter som vi alla andra har som bor i staden. De ska kunna ha en god kommunal service. För de människorna som bor härute betalar också skatt, säger han.