Telefonproblemet löst

4:02 min

Det har varit stora störningar i mobilnätet i hela Sverige. Nu ska felet vara hittat och åtgärdat.

Vi ser ytterst allvarligt på det här. Det är väldigt sällsynt att det blir ett fel på den här nivån.

Mobilnäten utsattes av stora driftstörningar vid niotiden i morse. Störningarna slog mot 2G, 3G och 4G-näten över hela landet. Det var kunder hos Telia, Tele2 och Telenor som drabbades. Främst påverkades mobilsurf och internettelefoni. Det var länge osäkert när problemet skulle vara åtgärdat.

– Vi vet just nu inte vad problemet beror på, men vi jobbar på att lösa det. För närvarande har vi dessvärre ingen beräknad tidpunkt för när det ska vara klart, och det är för att vi inte kunnat lokalisera vad felet beror på, sa Roija Rafii som arbetar som pressinformatör på Telia till P4 Jönköping.

I Jönköping hade räddningstjänsten möte med SOS Alarm, Region Jönköpings län och länsstyrelsen under förmiddagen för att prata om telefonstörningarna. Bland annat har SOS Alarm upplevt problem.

– Det man kan märka är att de som försökt ringa SOS på 112 ibland har mötts av lite dålig samtalskvalité, ibland har det klippts av eller brutit ner något samtal. Men 112 har inte legat nere, säger brandingenjör Samuel Nyström.

Men hur pass allvarligt är det för en sådan funktion som SOS Alarm?

– Är man i nöd så ska man ha tillgång till 112, och kommer man inte i kontakt med SOS vid de tillfällena så är det väldigt allvarligt. Men vi har inte uppfattat att det har varit ett problem nu på förmiddagen.

Enligt TT uppstod problemet på grund av ett tekniskt fel i en routerhårdvara, men har alltså åtgärdats. Detta uppgav Post- och telestyrelsen (PTS). 
– Det har var varit fel i ett centralt nätverk som behövs för de här tjänsterna. Exakt vad vet vi inte, säger Staffan Lindmark, jurist vid PST till TT.  

Kan du ringa? Berätta för oss!