Terrorforskare: Ett ovanligt hot från terrorgruppen al-Shabab

3:50 min

Terrorgruppen al-Shabab har släppt en video där de hotar köpcentrum i USA, Kanada och Storbritannien. Det är ett ovanligt hot mot väst som myndigheterna tar på allvar.

Den somaliska extremistgruppen al-Shabab uppmanar i en lång video att terrorister ska attackera köpcentrum i USA, Kanada och Storbritannien.

Samtidigt ställer terrorgruppen sig frågan: Vad skulle hända om det som hände i köpcentrumet Westgate i Nairobi, Kenya, inträffade i väst?

Pekar ut specifika köpcentrum

I USA har säkerheten blivit skärpt och de uppmanar allmänheten att vara vaksamma och berätta om de ser något.

– Myndigheterna i de här länderna har tagit hotet väldigt allvarligt, framför allt i USA men också i Storbritannien. Och tar de nödvändiga säkerhetsåtgärder på de namngivna platserna som al-Shabab ger i videon, säger Magnus Ranstorp som är terrorforskare på Försvarshögskolan i Stockholm.

Ovanligt med hot mot väst

I september 2013 blev köpcentret Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi attackerad och minst 70 personer blev dödade. Al-Shabab tog då på sig ansvaret. Men om den här videon skulle vara äkta eller inte vet man inte än.

Tidigare har gruppen inte riktat den här typen av hot mot västvärlden. Men ett exempel på hot som kommit mot väst är när en svensk al-Shababanhängare på Mogadishu-stadion i Somalias huvudstad riktade hot mot konstnären Lars Vilks.

– Men även om man attackerade Westgate 2013 så har det ett tag varit relativt lågt med attacker i länderna runt omkring, däremot har det varit attacker inne i Somalia, säger Magnus Ranstorp.

Inget hot mot Sverige

Säkerhetsansvariga och säkerhetspolisen kommer att kolla på de här hoten och göra en bedömning, men terrorforskaren Magnus Ranstorp tror inte att det får några direkta konsekvenser för Sveriges del. Eftersom det här är specifika platser är det just de som man kommer fokusera på.

– Det påverkar oss i relativt liten utsträckning, avslutar han.