Stora problem med telefonin i hela landet

1:46 min

Det är allvarliga störningar på 3-G nätet i hela landet och ingen av operatörerna vet i nuläget var felet finns eller hur lång tid det kommer att ta att få det åtgärdat.

– Det är problem både på 2G, 3G och 4G och vi arbetar nu för fullt för att få det att fungera, säger Oliver Carrà pressekreterare vid Tele2.

Stoppet påverkar hela telefoninätet från surfande på mobilen till växeltelefoner och den som ringer kan mötas av meddelandet att det inte finns någon abonnent på numret, trots att så är fallet. Det visar enligt teletekniker på att problemet är allvarligt och att det kan ta lång tid att hitta felet.

Enligt Telia och Tele2 är all dataöverföring men också telefonitjänster som sker över 3G som är påverkade. Det är problematiskt att surfa på mobilen och ringa över mobilnätet. Samtal kopplas ner eller kopplas helt enkelt inte fram. Tele2:s samtliga växlar i landet är mer eller mindre drabbade. Bolagets interna system är också störda och det går inte att nå kundtjänst.

Enligt en första prognos från Tele2 kan det ta ett par timmar innan felet är åtgärdat. Telia har inte lämnat någon prognos alls.

– Den mobil-kund som är drabbad kan pröva att koppla ur sitt 3G och istället ringa och surfa på 2G eller GSM, då ska det fungera, säger Marcus Haglund, vid Telias presstjänst.