Ny skärgårdsbåt ska underlätta resandet

1:35 min

För alla som vill resa mellan Stockholms skärgårds öar, utan att åka tillbaka till stan emellan, så kommer det finnas möjlighet genom en ny båt som tas i trafik i sommar. Den kommer gå från ön Arholma, i Norrtälje, i norr till Nynäshamn i söder.

 – Jag är jätteglad. För första gången kommer man att kunna åka, inte bara från Waxholm eller någon annan del på fastlandet ut till skärgården, utan nu blir det möjligt att åka mellan öar på ett helt annat vis från den nordligaste delen av vår skärgård till den sydligaste delen av vår skärgård, säger Gustav Hemming som är skärgårdsråd för Centerpartiet i Stockholms läns landsting.

Det är Stavsnäs båttaxi som ska köra två båtar med start i midsommarveckan och nio veckor framåt. Så det här är en provperiod, men Gustav Hemming hoppas att det i framtiden ska vara året-runt-trafik. Resan kommer kosta som andra skärgårdsbåtresor, mellan 45 och 130 kronor för de som betalar fullt pris.

Förutom att det kan leda till nya sätt för stockholmare och turister att uppleva skärgården, så är den här förbindelsen viktig för de som bor i skärgården, säger Gustav Hemming.

– Trots att öar kan ligga ganska nära varandra så kan det vara väldigt bökigt för personer som vill ha ett jobb på en annan ö att ta sig till det jobbet. Det kan vara bökigt för personer som jobbar ihop inom föreningslivet för att utveckla skärgården att träffas. Inte minst kan det vara svårt för barn och ungdomar att träffas i skärgården.

Gunilla Söderqvist, som bor på Nämdö, som tillhör Värmdö kommun, ser fram emot den nya båtlinjen och kommer använda den i sommar:

– Jag ja, jag ska passa på. Jag ska hälsa på kompisar.

Som bor på andra öar?

– Ja.

Har det inte gått nu?

– Jo då får man åka egen båt.

Varför är det bättre så här?

– Det är betydligt billigare. Och så är det ju rätt roligt att bara åka med, slippa sitta och köra själv.