Hälsosam skärmtid för barn

4:17 min

Våra barn tillbringar allt mer tid vid olika skärmar, som surfplattor, datorer och telefoner och det är en bidragande orsak till sjukdomar relaterade till övervikt. Istället för att försöka begränsa skärmtiden kan man istället använda tekniken till att få barn att röra på sig. 

Sjukgymnasten Anna-Karin Lindqvist disputerar i vår med en avhandling om hur tekniken kan vara till hjälp för att vända trenden.

– Det lönar sig inte att försöka se det här som något som ska bort. Det är inte en framkomlig väg. Skärmarna är en del av de här barnens liv, säger sjukgymnasten Anna-Karin Lindqvist. 

I en studie under en månad fick barn och tonåringar skicka coachande SMS till varandra varje dag och resultatet visade att barnen blev mer fysiskt aktiva. 

Att mäta fysisk aktivitet är attraktiv även för barn. Nu kommer man göra en ny studie vid Luleås tekniska universitet där man konstruerar ett spel som mäter den fysiska aktiviteten.

– Så för man in det i ett virituellt spel där det blir en resurs. Så får de spela för det de har rört sig, säger sjukgymnasten Anna-Karin Lindqvist.