Nu har väskprotesten nått Skaraborg

4:39 min

Nu kläs statyer runt om i landet med handväskor i protest mot att Växjö kommun säger nej till att göra en staty av damen som slår en nynazist med sin handväska. Nu har väskorna även dykt upp i Skaraborg.

Det hela började år 1985 när Nordiska rikspartiet hade fått tillstånd att utföra en demonstration i Växjö men blev bortjagade av upprörda Växjöbor. Mitt i uppståndelsen slog en kvinna till en av nynazisterna med sin handväska.

Fotografen Hans Runesson knäppte en bild precis när kvinnan slog väskan mot huvudet på fanbäraren och bilden har fått enorm spridning och vunnit otaliga priser genom åren. 

Det var efter att Växjö kommun bestämde sig för att säga nej till att göra en staty över kvinnan med handväskan som protesterna började.

– Växjö kommun säger nej till att upprätta en staty av kvinnan med motiveringen "Man ska inte möta våld med våld utan med ord", säger Marcus Sjöholm, producent på P4 Kronoberg.

Nu protesteras det mot beslutet genom att man hänger upp handväskor på statyer. I Skaraborg kan vi se handväskor på bland annat Sara Videbäck i Lidköping, Malta-Johanna i Falköping och Djäknen i Skara.