Inför Champions League: ”Den häftigaste åttondelsfinalen”

4:18 min

Radiosportens expert Richard Henriksson svarar på fem heta frågor inför kvällens åttondelsfinaler i Champions League.

Juventus-Dortmund, överlägsna italienska serieledare mot ett tyskt krislag som nu vunnit tre raka matcher i Bundesliga. Hur ser du på det här mötet?

– Nu när Borussia verkar ha hittat tillbaka till någorlunda normal nivå så tycker jag att det här är den häftigaste åttondelsfinalen.

– Juventus har en väldigt bra defensiv men har i Europa haft stora problem med lag som är aggressiva högt upp i banan och bygger sitt anfallsspel på tempo och fart. Just detta är ju Dortmunds signum och därför håller jag Dortmund som knappa favoriter att gå vidare. Nyckeln för tyskarna är som så ofta att inte göra enkla misstag runt eget straffområde. Det har skett ofta den här säsongen, men sådant har man inte råd med i ett Champions League-slutspel.

Vilka spelare kommer vara avgörande?

– Förutom givna matchvinnare som Carlos Tevez och Marco Reus tror jag att kampen om mittfältet, vem som kan vinna tillbaka bollen snabbt och slå de snabba passningarna, blir avgörande. Därför säger jag att Paul Pogba i Juventus och Ilkay Gündogan i Dortmund är respektive lags viktigaste spelare här.

Manchester City med storseger i ryggen tar emot Barcelona som förlorade i helgen. Vad ger du de respektive lagen för chanser att gå vidare?

– Barcelona måste ses som favoriter. Jag tycker inte att taktiken Manchester City valde förra året, när Barcelona slog ut dem, var särskilt lyckad. Då tilläts Barca ha mycket bollinnehav och det passade inte City särskilt bra, de blev passiva och hade svårt att ställa om till anfall.

– I år tror jag att City kommer att vara mer aggressiva på mittfältet, särskilt i första matchen, men jag har trots det svårt att se den här backlinjen stå emot Suarez, Neymar och Messi över två matcher.

Man City har imponerat i Premier League de senaste åren, men visat upp en ganska blek figur i Champions League. Vad kan det bero på?

– Man ska vara medveten om att de hamnat i tuffa grupper eftersom de varit lågt rankade i avsaknad av tidigare deltagande i Champions League. Och jag tror att erfarenhet av att möta de bästa europeiska lagen betyder mycket, inte minst vad gäller hur man ska spela.

– Ett bra exempel är Citys mittbackar. Samtliga, med Vincent Kompany i spetsen, vill pressa hårt i ryggen på sin forward men blir då avslöjade mot lag som till exempel Barca som alltid söker den yta som lämnas då. En oförmåga att justera sitt sätt att spela, helt enkelt. Frågan är om man kan göra det den här gången.

Tippa kvällens två matcher.

– Den mest svårtippade matchen är den i Turin, jag tror inte det blir mållöst men oavgjort känns som ett gångbart tips. Barca är favoriter att gå vidare och jag håller det för troligt att de vinner även i kväll mot Manchester City.