Egyptisk aktivist dömd till fängelse

3:22 min

Den kände egyptiske aktivisten Alaa Abdel Fattah dömdes idag till fem års fängelse, bland annat för att ha deltagit i så kallat olagliga demonstrationer.

Ytterligare 24 aktivister dömdes till mellan tre och fem års fängelse. Människorättsaktivister säger att domen är politiskt motiverad och syftar till att tysta ner all kritik mot den militäruppbackade regimen i Egypten.

Alaa Abdel Fattah är en av de starkaste symbolerna för den egyptiska 25-januarirevolten mot den förre diktatorn Mubarak. Han är 33 år gammal, It-ingenjör och var aktiv som bloggare under många år före revolten, bl.a. tillsammans med sin flickvän Manal.

Parets blogg, Manalaa fick Reportrar Utan Gränsers pris redan för 10 år sedan och parets första son föddes medan pappa satt i fängelse på hösten efter revolten 2011.

Alaa Abdel Fattah greps och fängslades under såväl Mubarak som militärstyret och det muslimska brödraskapets era med president Mursi. Han har varit en skarp kritiker av alla som styrt Egypten och han kommer från en känd sekulär aktivistfamilj.

Hans mamma är matematikprofessor, pappan var människorättsadvokat och lillasystern, cancerforskaren Mona, är drivande i organisationen Nej till militärrättegångar mot Civila. Den kända  egyptisk-brittiska författaren Ahdaf Soueif är hans moster och hon var närvarande i rättsalen idag. När domen lästes upp skrek hon ut sin förtvivlan och deltog i talkörerna mot militärtstyret.

Egypten är nu återigen officiellt en polisstat, sa en av aktivisterna i rättssalen. De flesta bedömare är överens om att den hårda domen mot aktivisterna syftar till att kväva kritik och tysta ner oliktänkande, trots att president Sisi själv så sent som igår kväll i ett Tv-tal medgav att oskyldiga unga aktivister har gripits.

President Sisi sa också igår att han bett inrikesministeriet se över detta, och att en första grupp skulle friges inom ett par dagar. Men morgonen efter talet döms alltså 25 aktivister till mellan tre och fem års fängelse.

Kritiker påminner om att inte en enda polis, inte en enda regeringstjänsteman eller politiker har dömts för dödandet av demonstranter, medan de som organiserar fredliga protester får långa fängelsedomar.

Alaa Abdel Fattah döms bland annat för att ha organiserat en olaglig demonstration i november 2013, för att protestera mot militärrättegångar mot civila, och för att ha protesterat mot den lag som gjorde att han nu kunde dömas.

I november, ett par månader efter att den förre presidenten Mursi störtats från makten, fick Egypten en ny sträng protestlag som i praktiken gör det omöjligt att samla fler än 10 personer till regimkritiska demonstrationer.

Aktivister, människorättsorganisationer och politiska kommentatorer rasar mot domarna idag. Men en majoritet av det egyptiska folket stödjer Sisi och kommer inte att protestera.