Kommuner förvärrar sjukhuskrisen

1:35 min

Kommuners misslyckande med att ta hem färdigbehandlade patienter från Sunderby sjukhus har förvärrat krisen på sjukhuset. Under förra året var det nästan 30 patienter som var redo att skrivas ut varje dag, men som kommunerna inte kunde ta emot.

– Dels är det slöseri med patienternas tid och sen är det någon annan som behöver platsen bättre, säger Ulf Bergman, närsjukvårdschef i Luleå och Boden.

Grunden till krisen på Sunderby sjukhus har varit personalbrist och som krydda på det har kommunerna förvärrat situationen. Under förra året har i genomsnitt 20 till 30 patienter funnits på Sunderby sjukhus som egentligen hade kunnat skrivas ut.

– Av länets 14 kommuner ser jag inga problem i 11 men det är så att vi har problem med att sjukhusen vill trycka ut fler patienter just nu, säger Britta Flinkfeldt Jansson (S), kommunförbundets ordförande i Norrbotten och kommunalråd i Arjeplog.

Bland de tre kommunerna som inte kunnat ta hem sina patienter finns Luleå. Men i år kommer de siffrorna se bättre ut säger Garbiella Sjöström, verksamhetschef för vård och omsorg i Luleå kommun.

– Vi har haft problem med boendeplatser. Vi har infört ett hemtagar-team som tryggat hemgång från sjukhuset.

Är problemen lösta nu?

– Jag tycker att det ser mycket bättre ut nu.