33 miljoner krävs för att rädda Vindpark Vänern

1:26 min

Nu behöver Vindpark Vänern ytterligare nästan 33 miljoner kronor av sina ägare, Karlstads och Hammarö kommuner. Det framkom vid förmiddagens styrelsemöte där årsredovisningen för 2014 slogs fast.

– Vi har räknat fram ett värde på parken utifrån de förutsättnigarna att två verk står stilla och tre är igång och genererar el idag. Bokslutet för 2014 redovisar ett neagtivt resultat med 83,5 miljoner kronor, säger Vindpark Vänerns vd Mats Enmark.

Sedan tidigare har Vindpark Vänern fått löften från sina ägare om ett tillskott på 65 miljoner. Nu krävs ytterligare 32,6 miljoner kronor.

Vid sidan av dom ekonomiska och tekniska problemen har Vindpark Vänern en omfattande rättstvist med försäkringsbolaget Trygg Hansa om huruvida bolaget har en gällande försäkring och om skadeanmälan kommit in i tid. I den tvisten handlar det om knappt 60 miljoner kronor. Vem som får räkna in dom pengarna är alltså inte avgjort. En rättstvist som kan tyckas märklig: Att parterna inte ens kan enas om försäkringen gäller.

– Ja, det kan jag tycka också, säger Mats Enmark.