Att växa upp med adhd och skuldkänslor

14 min

23-åriga Linn Thörnlund från Undrom fick diagnosen adhd förra året. Hon känner igen sig i boken "Ingen familj är en ö" som handlar om adhd och skuldkänslor. 

– Jag sov aldrig, konstant i rörelse, kunde inte sitta still eller fokusera. Jag for omkring som en liten torktumlare, säger Linn som adopterades av sina föräldrar från Indien. 

Adoptionen användes som en konstant hänvisning och förklaring till att hon var som hon var.

– Hon har inte knutit an, det är klart hon är orolig och har mycket funderingar, så lät det. Mamma frågade ofta personal i skolan om hon skulle vara orolig för mig, men fick alltid höra att hon inte behövde vara det, berättar Linn. 

Boken "Ingen familj är en ö" handlar om ett samhälle och ett skolsystem som inte tar hänsyn till olikheter och om ett barns längtan av att få ingå i en gemenskap. Boken släpptes i höstas och är skriven av Anja Wikström som jobbar som medicinsk utredare. 

Agneta Norrgård, som leder bokcirkeln i P4 Västernorrland, tycker att boken är en bra och viktig skildring av hur det är att leva i en familj där någon har adhd och drog flera viktiga lärdomar av den.

– När vi möter en trött förälder i förskolehallen med ett barn som skriker och spottar och slåss ska vi inte vara så snabba att döma. Visa förståelse och ge en klapp på axeln, säger Agneta Norrgård.