Misstänkt renplågeri i Malmfälten

Tiotalet renar ska ha jagats ikapp med skoter och klubbats ihjäl och transporterats därifrån för slakt. Nu har resterna av de slaktade renarna hittats och polisen är just nu på plats för att säkra spår. 

Enligt källor till Sameradion och SVT Sápmi är polisen just nu på plats med helikopter för att säkra spår av den misstänkta illegala renslakten. Matti Berg ordförande i Girjas sameby lider med de berörda renägarna:

– Det här är djurplågeri och olaga jakt. Det är snuskigt gjort.

Renarna ska ha jagats ikapp med skoter i djupsnön för att sedan klubbas ihjäl med något trubbigt föremål för att inte lämna blodspår efter sig. Enligt spåren handlar det om minst tio renar. Slaktresterna ska nu också ha hittats, dumpade på en annan plats.

– Det är minimum tio renar och det kan ha försvunnit mer. Det är inget vidare bete i skogslandet efter allt snöande så det är svårt att hålla ihop renarna, säger Matti Berg.

Polisen har bekräftat att det är ett tiotal renar som jagats och dödats på olika platser. Renarna är inte slaktade på dessa platser. Polisen har inlett förundersökning och brottet rubriceras som stöld, säger Maria Jakobsson vid polisens kommunikationsledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio