Frilansjournalisten berättar om tiden i fångenskap i Syrien

3:49 min

Den svenske frilansjournalisten Joakim Medin släpptes fri i helgen, efter en veckas fångenskap hos den syriska regimen. Det här efter att kurdisk gerilla släppt tillfångatagna regimsoldater.

– Min största skräck när jag var inlåst var att ingen visste att vi försvann, att ingen hade sett oss bli tagna. Så det var fantastiskt skönt när vi blev fria nu att så många hade uppmärksammat det, och att det fanns ett stort arbete för att få oss frigivna, säger Joakim Medin till Radio Swedens kurdiska redaktion.

Joakim Medin satt tillsammans med en kurdisk kollega flera dagar i isoleringscell och förhördes, men båda mår nu bra. De greps den 15 februari i staden Qamishli i de kurdiska delarna i nordöstra Syrien, när de skulle gå förbi en vägspärr kontrollerad av den syriska regimens soldater.

– Helt plötsligt tog de oss. Min kollega var lika förvånad som jag, för det här har aldrig hänt förut, de har aldrig arresterat någon utländsk journalist förut. Jag är den första. Sedan kan man spekulera i varför, det kan ha varit för att man ville testa kurdernas styrka efter de stora konflikterna och striderna i al-Hasakah förra månaden.

Enligt Joakim Medin har den kurdiska gerillan arresterat och sedan släppt en eller två höga officerare ur den syriska regeringsarmén, det här för att få journalisterna frigivna.

Nu är Joakim Medin tillbaka i Qamishli för att avsluta de uppdrag han var där för. Han var den sista västerländska journalisten kvar i Kobane när IS intog staden i oktober förra året, och han har ett stort kontaktnät i Syrien.

– Både vänner och min familj har tagit väldigt hårt på det här tror jag, speciellt när det spekulerades i att det var IS som hade tagit mig för då vet man ju vad som händer. Så jag är ledsen över att jag har gjort folk oroliga men väldigt glad över det stöd folk har visat både under och efter det här, säger frilansjournalisten Joakim Medin.