Tvångstestas för klamydia

1:22 min

En man i Kalmar ska tvångsundersökas för klamydia eftersom han tros ha smittat flera kvinnor med sjukdomen. Mannen har hittills vägrat att testa sig.

Nu har Förvaltningsrätten fattat beslut om tvångsundersökning, vilket är ovanligt, säger Per Hansson som är rådman på Förvaltningsrätten i Växjö.

Könssjukdomen klamydia lyder under smittskyddslagen och orsakas av en bakterie som är vanlig. Smittan sprids oftast genom samlag och kan leda till sterilitet, framförallt hos kvinnor. Om klamydiainfektionen behandlas i ett tidigt skede minskar risken för följdsjukdomar och sterilitet.

Nu ska alltså en man i Kalmar tvångstestas för sjukdomen. Anledningen är att tre kvinnor, som under förra året diagnosticerades med sjukdomen, uppgav att de haft sex med honom.

Trots att mannen har tagit emot smittskyddsenhetens brev har han inte testat sig. Därför gick ärendet vidare till förvaltningsrätten, som nu beslutat om tvångstest. Enligt smittskyddsläkare Claes Söderström i Kalmar brukar det inte behöva gå så långt som till tvångstest.

--  Det är heller inte så man vill hantera det, men den här gången var det nödvändigt, säger Claes Söderström.

Mannen får nu ett föreläggande att han ska testa sig.

– Görs det inte frivilligt den här gången heller, görs det under tvång, säger Per Hansson vid förvaltningsrätten i Växjö.