Medaljörer vid skid-VM kan testas för dopning i tio år

1:34 min

Den som tagit medalj vid skid-VM i Falun kan bli diskad för doping hela tio år efter att tävlingen avslutats, enligt nya regler från årsskiftet.

Medaljörernas prover kommer ligga kvar vid sjukhuset i Huddinge under tiden och kan testats på nytt i framtiden om metoderna utvecklas

Jan Engström, som är ansvarig för dopingskontrollerna under VM i Falun, tror att det kan bli aktuellt redan om ett par år:

– Det finns ju de på svensk mark som forskar när det gäller bloddopning. Och det finns stora förhoppningar om att de inom en mycket snar framtid kan analysera bloddopning.

Hur lång tid framåt handlar det om?

– Som jag har förstått det så är det väl inom en tvåårsperiod som det kan vara färdigt och validerat.

Om två år skulle forskare i Umeå alltså ha kunnat utveckla en metod för att testa bloddoping. Det skulle innebära att proverna som tas från de fyra bästa i varje lopp samt ytterligare två slumpmässigt utvalada åkare skulle kunna plockas fram och testas på nytt.

Först om tio år kan en medaljör som vet med sig att den dopat sig andas ut. Det är inte förrän då som preskriptionstiden för testerna löper ut.

Under skid-VM är det svenska riksidrottsförbundet som sköter testerna på uppdrag av internationella skidförbundet. Jan Engström som leder ansvaret menar att det gått smärtfritt hitills.

Varje natt går en bil med testerna ner till Huddinge för att testerna ska vara klara inom 24 timmar. Framför allt letar kontrollanterna efter epo-dopning.

Sammanlagt ska 126 urinprov och 32 blodprov tas. Jan Engström tycker att det skulle gå att minska antalet tester under tävlingarna:

– Möjligen kan man tycka att det är lite mycket egentligen. För de viktigaste och mest strategiska kontrollerna är ju de på träning, utanför själv tävlingsarrangemanget.