Norge varnade av Fis efter mörkerverksamhet

Det norska skidlandslaget bekräftar för NRK att de har fått två varningar från det internationella skidförbundet för att deras åkare har testat banorna utan lov.

– Vi har varit i juryrummet ett par dagar för att vi har åkt på otillåten tid, säger sportchefen Vidar Löfshus till NRK.

Enligt NRK handlar det om två tillfällen när norska åkare har brutit mot reglerna kring när åkarna får köra på Faluns VM-banor. Den ena gången var när Norges sportchef Vidar Löfshus testade banorna tillsammans med en vallare. 

Men vem den andra åkaren är som använt banorna utan lov är ännu oklart.

– Den ena gången var det Vidar själv, den andra gången vet vi inte helt säkert vem det var. Vi jobbar med att reda ut det, vi vet att det är en norrman på grund av hans väst, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till NRK.

Flera medier spekulerar i att det skulle kunna vara Petter Northug, som fångades på video förra tisdagen när han tränade på upploppet i Falun.

Expressen har pratat med den norska landslagschefen Trond Nystad. Han kan inte bekräfta om det är Petter Northug som ligger bakom den andra varningen, men tänker ändå prata med stjärnan.

– Om någon har gått i spåren när någon inte ska gå i spåren och det har skapat ett problem så är det klart att vi ska ta upp det med Petter, och jag är säker på att vi inte gör det igen, säger han till expressen.se.

Tävlingschefen Pierre Mignerey säger till NRK att förbundet kan straffa Norge men att det knappast är aktuellt för just de här förseelserna. Enligt honom är det också andra nationer som fått varningar för liknande händelser.