Bank öppnar för samtal om avgifter

1:27 min

Kyrkan är kritisk till att man behöver betala avgift till banken när man sätter kollektpengar. Frågan är om bankerna skulle kunna slopa avgifterna för exempelvis ideell verksamhet och välgörande ändamål, och Sparbanken Skåne säger sig nu vara öppna för förhandlingar.

Även om man byter till elektroniska tjänster, som till exempel Swish så kommer en avgift att tillkomma.

– Jag menar att bankerna kan ta ställning och stödja den här typen av ändamål, säger Magnus Nilsson som är ordförande i Knislinge pastorats kyrkoråd där man kunnat swisha kollekten sedan strax före jul.

I Knislinge och Kviinge församling har man sett att många ger lite mer än de där få kronorna som skramlar i fickan. Just nu har man en kostnadsfri startperiod men från och med nästa årsskiftet kommer varje överföring att kosta 1,40

– Vi är en sparbank och en del av vår avkastning går tillbaka till samhället, så där tänker ju kyrkan och vi i samma banor, säger Anders Österberg, Vice VD på Sparbanken Skåne.

– Men vi bedriver ju affärsverksamhet, så vi måste ju ta betalt för våra tjänster, säger han.

– Men vi försöker anpassa vår prissättning efter den kund vi möter och vi är alltid beredda att diskutera villkor med enskilda kunder. Men vi kan inte generellt utfästa sig till något erbjudande till någon församling eller någon kyrka, säger Anders Österberg, Vice VD på Sparbanken Skåne.